vloVlooien kunnen bijzonder veel hinder geven aan onze huisdieren, maar ook aan mensen! In het ergste geval kunnen ze bij jonge huisdieren zelfs bloedarmoede veroorzaken.

Er zijn nogal wat misvattingen over vlooien en de bestrijding hiervan. Een van de belangrijkste misvattingen is wel dat je in de wintermaanden geen antimiddelen hoeft te gebruiken! Wel dus; Natuurlijk zijn er minder vlooien buiten in de winter dan in het voorjaar/zomer, maar binnen in ons huis is het ’s winters ook warm en gaat de gehele cyclus gewoon door.

Er zijn veel vlooienmiddelen op de markt. Sommigen doden alleen de volwassen vlo, anderen werken ook tegen teken en mijten, sommigen nemen de omgeving wel mee, anderen doden vlooien in alle stadia en ga zo maar door. Ik adviseer altijd een middel te gebruiken wat zowel dood als afweert. Hiermee voorkomt u dat uw huisdier éérst gebeten moet worden voordat de vlo dood gaat of steriel wordt. Bij vrijwel alle middelen is het advies 1x per 4-6 weken te behandelen, ook in de winter. Vlooienbanden zijn hierop een uitzondering, deze hebben een veel langere werkingsduur. Sommigen wel tot 8 maanden!
Hou er wel rekening me dat alle anti-middelen gifstoffen bevat en overweeg dus grondig of het nodig is om dergelijke middelen te gebruiken. Vlooien leven voornamelijk in de omgeving en niet op hun gastheer. Dat wil zeggen dat je met voldoende stofzuigen en dweilen en toepassen van normale tot goede hygiene het grootste deel onder controle krijgt en houdt. Zeker wanneer je een paar keer per jaar een goede omgevingsspray gebruikt in je huis. Wanneer honden regelmatig zwemmen, een korte vacht hebben of anderszins niet zo aantrekkelijk zijn, zou je ervoor kunnen kiezen om het dier zelf niet preventief te behandelen tegen vlooien.

Vlooien zijn kleine (1-3 mm) bloedzuigende parasieten en zijn bruinzwart van kleur. Ze nestelen zich graag op warme plekken in huis en verblijven ook (meestal tijdelijk) in de vacht van de hond of kat. Een vlo voedt zich met het bloed van andere dieren of mensen. Zonder bloed leeft een vlo maar enkele dagen maar met een gastheer leeft de volwassen vlo gemiddeld één maand.

cyclus vloDe cyclus
Wanneer de vlo een warm plekje gevonden heeft, gaan zij snel over tot het zuigen van bloed en direct daarna beginnen ze met het leggen van eieren, ook wel neten genoemd. Deze zijn wit, heel klein en glad waardoor ze gemakkelijk van de vacht afglijden. Dagelijks legt een vlo zo’n 20 tot 50 eitjes. Na een paar dagen komt uit het eitje een larve. Vlooienlarven zijn hele kleine onvolgroeide vlooien die zich schuilhouden in donkere hoekjes en kieren van bijvoorbeeld de vloer. De larve vervelt een aantal keer en spint vervolgens een cocon waarin het uitgroeit tot vlo. In deze cocon kan de vlo nog maanden overleven alvorens hij eruit komt en op zoek zal gaan naar een gastheer.
De cyclus van de vlo is temperatuur gebonden. Om die reden zijn er buiten dan in de winter ook veel minder vlooien dan in het voorjaar en de zomer. Wel gaat, voornamelijk binnenshuis, de cyclus van de vlo gewoon het hele jaar door.

jeuk-bij-hondJeuk en pijn
Er zijn geen directe gevaren als een huisdier of mens gebeten wordt door een vlo. Wel gaat de plek waar gebeten is vreselijk jeuken en kan zelfs pijnlijk zijn. Een dier gaat zich vervolgens veelvuldig krabben, bijten en likken waardoor er vaak grotere irritatieplekken ontstaan. Deze plekken kunnen uiteindelijk gaan ontsteken door beschadiging van de huid.

Lintworm
De kans is groot dat een huisdier besmet raakt met lintworm als hij in aanraking komt met vlooien. Vlooien kunnen namelijk eieren van lintwormen bij zich dragen. Zodra het huisdier een besmette vlo binnen krijgt (bijvoorbeeld door het likken van de vacht) is er een besmetting met lintworm. Nuttig om te weten is dat het advies is om eerst vlooien te bestrijden alvorens te ontwormen, laat hier minimaal 4 dagen tussen zitten.

Vlooienallergie
Een vlooienallergie is een vervelende aandoening. Deze ontstaat doordat de vlo tijdens het bijten wat speeksel in de huid achter laat. Sommige dieren reageren overgevoelig op dit speeksel en er treed dan een allergie op. Indien een huisdier een vlooienallergie heeft, kan 1 beet van een vlo wekenlang voor jeuk zorgen.